fbpx

5 TUTI SZÍVÓSZÁL-TIPP KÖRNYEZETED VÉDELMÉÉRT

5 TUTI SZÍVÓSZÁL-TIPP KÖRNYEZETED VÉDELMÉÉRT

ALTERNATÍV SZÍVÓSZÁL A FÖLD EGÉSZSÉGÉÉRT? 

Ha a koronavírus-helyzet másra nem is, arra mindenképpen jó volt, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Ahogy az embereket világszerte otthonukba zárták, szinte egyik hétről a másikra indult gyógyulásnak a természet és mutatta meg fellélegezve igazi arcát. Leálltak a gyárak, megszűnt a termelés, minimálisra csökkent a magán- és a tömegközlekedés. Az utcák kiürültek, a tengerekről az ipari és a turistákkal teli hajókat hazafújta a szél, az emberek szmoggal, szeméttel és kosszal döngölt lábnyomába pedig kiléptek gyermekkori mesekönyveinkből a hősök, a szőrös kis tappancsok, a halak, a cetek, a medvék és a vaddisznók, hogy megmutassák nekünk, ismét teret nyerve oda dörgöljék nekünk, a természet igenis él!

De vajon meddig marad ez így? Mit tanulunk ebből, amit majd tényleg magunkkal is viszünk, és hétköznapi szokásainkon változtatva, akár egyszerű lépésekkel, teszünk majd a holnapért? A műanyag szívószálak természetre mért káros hatásairól évek óta szólnak a hírek. Hogy miért? Azért, mert világszerte több száz millió műanyag szívószál fogy el naponta, aminek jelentős része a tengerekben, óceánokban lebomlásra alkalmatlan hulladékként végzi. Pedig simán tudnánk ez ellen tenni. Hogy hogyan? Erre hoztunk most néhány példát.

  1. NE HASZNÁLJ SZÍVÓSZÁLAT

Nyilván ez a legkézenfekvőbb, hiszen, ha nem veszed meg, ha visszautasítod az étteremben, a bárban vagy a szórakozóhelyen, eleve megvéded a környezeted. Persze megvonhatod a vállad és mondhatod, hogy biztos nem az az egy szívószál fogja megmenteni a világot, pedig de! Az az egy, meg a következő, amit nem használsz, meg a harmadik, ami mondjuk már nem műanyag, hanem papír szívószál, meg a negyedik, mert rájöttél, hogy a bambuszból, üvegből vagy fémből készült szívószálak nemcsak menők, de többször is használhatod őket, ráadásul amellett, hogy partiarc vagy, a környezetedet is megvéded és még az Instán is pózolhatsz.

  1. BAMBUSZ SZÍVÓSZÁL

Sokféle oka lehet annak, hogy miért nem mondasz le a szívószálról. Most a menőséget egy kicsit hagyjuk és soroljuk hátra, hiszen a hideg, jeges italoknál vagy egy forró kakaónál, tejeskávénál a fogaink zománcrétegének védelmére is szolgál. Persze, ezeket nagy odafigyeléssel lehet hörpölgetni meg szürcsölgetni, de amellett, hogy rém undorító, nem is elegáns. A bambusz szívószál viszont többfunkciós, mert bár egyenes, mint a szög és vagy a poharat kell elfordítani, vagy az ital fölé hajolva kell pipiskedni ahhoz, hogy normálisan tudjunk szippantani, a bambusz 100%-ban organikus. Egy természetes, gyorsan növő és rendkívül sokoldalú növényből készül, a mintázata gyönyörű, maga az anyag masszív, és akár 100 alkalommal is felhasználható, hiszen elmosható.

  1. PAPÍR SZÍVÓSZÁL

Éttermekben és bárokban világszerte, így Magyarországon is elérhető már itt-ott a papírból készült szívószál. Ha nem vagy biztos benne, hogy a kedvenc helyeden ezzel szolgálják fel az italokat, készítsd be magadnak! A papír szívószálak már többféle színben és mintában elérhetőek, ráadásul az áruk is kedvező, így a csíkostól a bambusz mintáig hangulatodnak megfelelően ki tudod választani, melyik éppen a hozzád és az alkalomhoz leginkább illő. Ez a megoldás bár csak egyszer használatos, biológiailag 100%-ban lebomló, így amellett, hogy végtelenül trendi, a környezetedet is megóvhatod.

  1. ÜVEG SZÍVÓSZÁL

Szent meggyőződésünk, hogy tisztaságmániásoknak találták ki a tisztítókefével ellátott, hajlított szárú üveg szívószálakat, ami egyébként nem is akkora hülyeség! Strapabíró üvegből készült, és bár sem egy atomtámadást, sem egy spontán női dührohamot nem bír ki, a mosogatógépbe nyugodtan betehető. Az üveg szívószálban az a jó, hogy teljesen átlátható, így tizedmilliméteres pontossággal szkennelhető, hogy maradt-e benne valami az előző esti koktélozásokból. Végtelenül elegáns, nem szívja magába az ízeket és a szagokat, és amiatt sem kell aggódnod, hogy a gondosan csiszolt szélek felsértenék az ajkaidat.

  1. FÉM SZÍVÓSZÁL

Kicsit ugyan terminátoros, de végül is mégiscsak megmentette az emberiséget, így mi is hiszünk a fém szívószálak erejében. Hajlított és egyenes formában is választhatod kedvenc italod hörpintéséhez, emellett színben is passzolhat a körömlakkod, vagy éppen a szemhéjpúdered fémesen csillogó színeihez. Mi azért (is) szeretjük, mert egyrészt köze sincs a műanyaghoz, másrészt bár fém, a súlya könnyű, így bárhová magunkkal vihetjük. Arany, ezüst, fekete és szivárványszínben is elérhető, ráadásul teljesen környezetkímélő. A rozsdamentes acél ötvözet biztosítja, hogy az ízek és a szagok még véletlenül se tapadjanak meg rajta. Ha már Hollywood és nyilván kéne valami happy end, a csattanás a fém szívószálak esetében csak annyi, hogy hordhatod tokba téve, így hosszú élettartamot biztosíthatsz nekik, szóval „to be continued…”.

Szerző: Eat Move Smile

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük